Column

En wat dan nog?

Deze week struikelde mijn oog over de volgende zinnen in de krant:

 

 

Op zijn 83e runt Armani nog altijd zijn zakenimperium hij wil dit nog helemaal niet verruilen voor de vensterbank met geraniums.

en

Aznavour (93) geniet nog overduidelijk van wat hij leuk vindt om te doen.

 

Hier reageer ik dus allergisch op, lijfelijk zelfs. Als met rood gemarkeerd springt dat ‘nog’ uit die krantenartikelen. Hoezo nog?

Ik lees en hoor dit zo dat ik er innerlijke jeuk van krijg. Niet gezond hoor en daarom sus ik mezelf met de gedachte dat de schrijver/spreker wel onder de 40 zal zijn.

Niet alleen in schrijftaal maar ook wanneer ik iemand iets hoor zeggen in deze ‘nog-sfeer’ springt het als een rood woord naar mijn oren. Ik vraag dan met een ironische verbazing: ‘Hoezo zeg je eigenlijk ‘nog’?’

En daar is dan het moment dat ikzelf het nog-onderwerp ben. Twee weken geleden ben ik op een afscheidsreceptie van een oud-collega. Er zijn veel bekenden en een van hen komt naar me toe. Met oprechte belangstelling vraagt hij: ‘Werk jij eigenlijk nog?’
Hè? Hoor ik daar nog? Geïrriteerd maar wél met een geveinsde glimlach beantwoord ik de 40-jarige: ‘Ja, en jij?’
Hij is even van zijn à propos maar het kwartje valt: ‘Oeps, jeetje zeg. Nooit zo bij stilgestaan dat zo’n vraag een oordeel in zich heeft. Ik zal er voortaan beter op letten.’

Dat is prettig om te horen. Kennelijk geef ik op deze manier positief uiting aan mijn allergie. Ik besluit ter plekke dat ik mijn allergie voortaan vriendelijker ga verpakken. Dat is ook beter voor mijn hart- en uitslag.
En het is ook best een last om te scherp gericht te zijn op een klein bijwoordje. Er zijn immers meer betekenissen en nog kán zeer zeker ook relevant zijn.

Ik lees in het streekblaadje:

Hij is 93 en rijdt nog in zijn eigen auto zelfstandig naar zijn broer.

Na eerst een lichte irritatie constateer ik vervolgens dat ‘nog’ hier passend gebruikt wordt. De verbazing in dit nog is reëel bij iemand van boven de… ja, boven welke leeftijd eigenlijk? Aan een 20-jarige vraag je niet of ze nog fietst, aan een 60-jarige vraag je niet of hij nog autorijdt. Maar ben je de 90 gepasseerd, nou dan komen er echt steeds meer ‘noggen’!

We hebben wat met leeftijdsgrenzen. Dat we tegenwoordig langer jong zijn en pas bejaard boven de 80 hoeft niet een zuiverder gebruik van zinnen als: ‘Die kan of doet nog …,’ in de weg te staan. Het kan echt denigrerend overkomen.

En dan krijg ik van broer Ton, die weet heeft van mijn allergie, een knipseltje uit de NRC! Aha, er zijn meer mensen die het voelen en opmerken. Hier word ik blij van! Dank dus aan M. Schuurmans uit Velp voor deze openbare uiting van ongenoegen.

Erbij horen
In NRC zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid: “Ik wil wel onderstrepen: ouderen moeten weten dat ze erbij horen. Dat ze nog onderdeel uitmaken van de samenleving.” Dit is ongetwijfeld goed bedoeld, maar illustreert toch een denkfout. Het ‘nog’ had moeten worden weggelaten. Zij horen er gewoon bij.
M. Schuurmans

Een andere betekenis van nog is voelbaar in de zin: Ik kan het nog niet,’ in plaats van: ‘Ik kan dat niet’. Daarmee schijn je het brein positief te beïnvloeden in de richting van de mogelijkheden die nog voor je liggen. Mijn antwoord op de vraag: ‘Schrijf jij eigenlijk?’ is daarom: ‘Nog niet officieel, maar dat gaat beslist nog komen.’

Maar wanneer men mij, als ik boven de 85 ben de vraag stelt: ‘Woon je nog zelfstandig?’ dan is zeker weten mijn antwoord: ‘Ja, en wat dan nog!?’

© Els Kessens

Els Kessens volgt een schrijfcursus bij schrijfdocent Marjan Leunissen van Schrijfcreaties en heeft ook een bijdrage geleverd voor de verhalenbundel ‘De handen van …’ waar ook andere leden van het Huizer Schrijversgilde een verhaal, gedicht of column voor hebben geschreven.

                Bekijk op bol.com

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.